Svensk elitstyrka på väg mot ”farligare” insats, svd.se

Sverige ska skicka specialförband och helikoptrar till en ny militär styrka i Mali. Säkerhetsläget i det västafrikanska landet har försämrats och utrikesminister Ann Linde beskriver Task Force Takuba som en tuff och farlig insats. […]

– Det är ett av världens fattigaste länder och säkerhetsläget är väldigt oroande. Vi vill vara med och främja säkerheten i Mali och hela Sahelregionen, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Trots det fredsavtal som slöts 2015 har läget försämrats. Mali kämpar mot väpnade islamister som Aqim och IS och den terrorism som har spridit sig till grannländerna Burkina Faso och Niger. Men trots att armén får stöd av den franskledda Operation Barkhane, en regional antiterrorstyrka och FN-insatsen Minusma så fortsätter våldet. Förra året dog över 4 000 människor i terrordåd i de tre länderna – fem gånger fler än 2016, enligt FN.

– Det går inte att säga hur dålig situationen hade varit om de internationella insatserna inte varit på plats. Men vi konstaterar att de inte räcker. Och det är därför Mali har bett om utökad hjälp, säger Linde.

Malis president har bjudit in Sverige till Task Force Takuba, en europeisk specialförbandsstyrka som ska ingå i och ledas av befälhavaren för Operation Barkhane. Tanken är att en svensk styrka om högst 250 personer ska ställas till förfogande från och med slutet av sommaren till och med den 31 december 2021. I normalfall ska dock högst 150 svenskar vara på plats och bland annat fungera som snabbinsatsstyrka med egna helikoptrar. […] Task Force Takuba ska kunna verka i hela Mali, men kommer att ha sin bas i Gao-regionen. Det kan bli aktuellt med insatser som sträcker sig in i Niger, men i nuläget saknas nödvändiga avtal för det. I regionen och i gränsområdet mellan Mali och Niger där Task Force Takuba kommer att arbeta finns ett ”högt hot” från terrorism och väpnat våld, enligt Försvarsmaktens riskbedömning. Läs artikel

 

Se även kommentar till Sveriges militära deltagande i Mali som tidigare publicerats på den här sajten.