Statsminister Stefan Löfven, Tal vid omval som partiordförande den 9 april 2017

…I samma breda enighet, ska vi bygga upp Sveriges totalförsvar.

Jag har mött många försvarsanställda här hemma, jag har övernattat med dem i Erbil, där de bistår Peshmerga i kampen mot Daesh, och tackat dem personligen i Mazar-e Sharif under försvaret mot talibanerna.

Det är kvinnor och män som har svarat, när Sverige kallat.  Men de behöver bli fler. Därför anställer vi fler soldater och återinför värnplikten. Som militärt alliansfritt land, ska vi alltid kunna freda vårt territorium.

Då behöver nya generationer vara redo att kliva fram – redo att försvara Sverige…

Vi behöver också skapa gemensam säkerhet tillsammans med andra. Sveriges insatser för dialog i utlandet, och att hitta gemensamma lösningar tillsammans med andra länder, skapar större säkerhet här hemma. Nu vacklar många om EU:s framtid. Men vi vet att EU måste vara en stark kraft i en orolig tid. En kraft som agerar enat mot terrorismen. En kraft som står upp mot Rysslands aggression mot Ukraina och illegala annektering av Krim, och mot Syriens avskyvärda övergrepp och gasattacker på sitt eget folk. En kraft som attackerar det enorma säkerhetshot som klimatförändringarna innebär. Detta arbete ska Sverige vara med och leda. När andra vacklar, ska vi kliva fram. Läs talet