Spionerande danskar kan vara minsta problemet, svd.se

Jenny Nordberg

[…] NSA har ett datasystem som heter XKeyscore, vilket är en sorts google-dammsugare för spioner. USA träffar sedan avtal med olika länder för att få koppla sin dammsugare till deras internetkablar, där all trafik swischar förbi. För snart tio år sedan avslöjade Uppdrag Granskning att det bland Snowden-dokumenten fanns en bekräftelse på just detta även i Sveriges fall.

NSA skrev då i översvallande ordalag om hur Försvarets Radioanstalt, FRA, är både ”extremt kompetenta” och ”tekniskt innovativa”. Samt hur bra det är för USA att sedan 2011 ha fått tillgång till ”högprioriterade ryska mål” i och med det svenska samarbetet.

Hur övertalades då Sverige till detta?

Enligt Schneier brukarden amerikanska pitchen för att få använda dammsugaren låta ungefär såhär: ”Vi vill använda era kablar för att spionera. Inte på er alltså! Vi är ju vänner! Men vi gör hela jobbet och om vi skulle fiska upp något om andra länder som angår er så hör vi av oss”.

En inte helt förträfflig deal kan tyckas – eftersom det är USA som då avgör vad som eventuellt angår Sverige. Läs artikel