Natos storsatsningar lyfter Saab: ”Stora möjligheter”, svd.se

Saabchefen Håkan Buskhe räknar med en fortsatt stark utveckling under året och avslöjar för SvD Näringsliv att försäljningen av försvarsmateriel framöver kan gå upp med 20–30 procent i Europa.

Nya rapporten visar på en kraftig ökning av orderingången under första kvartalet. Mest har det ökat inom affärsområdet Dynamics med produkter som ofta kan levereras förhållandevis snabbt till försvaret i olika länder.

– Dynamics har haft en väldigt bra orderingång. Det är väl ett tecken i tiden och nu vill länderna stärka till exempel med ammunition och med Robot 15 som vi sett det här kvartalet, säger Håkan Buskhe…

Håkan Buskhe pekar bland annat på att flera Nato-länder gjort klart att de vill nå sitt gemensamma mål att lägga motsvarande 2 procent av BNP på försvaret. Det påverkar även inköpen av försvarsmateriel.

– Jag har räknat lite på det här och effekten blir att satsningarna på försvarsmateriel bland Nato-länderna i Europa kommer att gå upp med 20-30 procent. Och efter USA är Nato i Europa den allra största försvarsmarknaden, säger Håkan Buskhe. Läs artikel