Jeg har sett styrken i folkeforsvaret, aldrimer.no

Tyngre våpen, flere soldater, mye mer trening og et betydelig større budsjett. Det er hva den nylig avgåtte HV-sjefen Tor Rune Raabye egentlig ville ha til Heimevernet. Men selv om avstanden mellom ønsker og realitet er stor, ser Raabye også mange lyspunkter.

Han er utvilsomt en militær leder som nyter betydelig respekt i Heimevernet, Tor Rune Raabye. Men i forrige uke var det altså slutt – 60-åringen ble innhentet av pensjonsalderen. Når han nå gjør opp status etter fire år som sjef for den største organisasjonen i Forsvaret, er det ikke uten en porsjon vemod. Men først og fremst er han stolt av det han har ledet.

– Jeg er utrolig stolt over å være sjef HV. Det er en unik organisasjon. Den er på mange måter det som av enkelte foraktelig kalles folkeforsvaret. Men jeg har sett styrken i det folkeforsvaret. Jeg har sett den bindingen som går fra mine soldater til sivilsamfunnet, gjennom at de er borgere i sine lokalsamfunn, og samtidig soldater og ledere. Det ligger en styrke i det, både militært og politisk. Det at vi også har et landsråd, er også en helt unik konstruksjon. Alt dette kom jo fra Jens Christian Hauge (en av Milorgs første ledere, senere forsvarsminister, journ. anm.). Det som slår meg er den dedikasjonen og det engasjementet som ligger i organisasjonen. Det har av og til gjort meg nesten skamfull over at jeg ikke kan levere enda mer, sier Raabye til Aldrimer.no. Läs artikel