Hultqvist om ryska anklagelserna: Det är Ryssland som är hotet, aftonbladet.se

Ryssland satsar över 500 miljarder kronor om året på sin militär. I ett utspel anklagar den ryska regeringen nu Sverige för att rusta upp för mycket.

– Det här är en typisk desinformationsoperation, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).[…]

I en skrivelse på det ryska utrikesministeriets hemsida beskriver talespersonen Maria Zakharova den svenska försvarspropositionen som en “skarp höjning” av försvarsanslaget som “bara kan orsaka oro”.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har tagit del av det ryska utspelet och säger till Aftonbladet över telefon att det är Ryssland som skapat en situation där ökade försvarsanslag krävs och att man från svensk sida ”inte är naiva”.

– Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområdet har förändrats till det sämre och det beror ju i grunden på Ryssland.

– Vi ser ju att Ryssland från tid till annan är berett att använda militärmakt för att nå politiska syften och vi ser också dessa fake news- och desinformationskampanjer och andra aktiviteter som bedrivs. Så vi bygger vår strategi utifrån de realiteter som vi kan se, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern vänder sig särskilt emot uppgiften att Nato skulle ha pressat fram den svenska försvarspropositionen.

– Att vi skulle vara satta under press från Nato är totalt fel. Vi fattar helt våra egna beslut och vi gör våra egna analyser. Jag anser att det här är en typisk desinformationsoperation som man gör ifrån den ryska sidan. Man försöker sprida en bild som inte är sann.

– Och att Ryssland nämns över hundra gånger i dem här propositionen beror på att de agerat som de gör. Läs artikel

Läs även kommentar till propositionen av Sven Hirdman och Anders Björnsson.