”Försvara oss som tigrar och lejon tillsammans”, helahalsingland.se

– Om den stora krisen drabbar vårt område, och båda våra länder är mitt i denna kris, så kommer vi att försvara oss mycket hårt om vi behöver göra det.

Den som säger det är Finlands utrikesminister Timo Soini i ett 40 minuter långt exklusivt samtal med ledarsidans Podd72. Det sägs i ett sammanhang om diplomatin, som är säkerhetspolitikens främsta verktyg, någon gång i framtiden skulle misslyckas.

– Ryssland respekterar att vi är en liten modig nation, som inte söker konflikt. De vet att det inte finns några hot från Finland, men de vet också att vi kommer att försvara oss som tigrar och lejon tillsammans om någon försöker göra något dåligt för oss.”…

Sverige och Finland samarbetar närmare än tidigare, i syfte att tillsammans kunna hantera utmaningar ”bortom fredstid”. Samtidigt som vi samtalar övar svenska flygvapnet i norra Finland. Sverige, den goda grannen, är en av Soinis främsta prioriteringar som utrikesminister.

– Vi delar de utrikespolitiska och säkerhetspolitiska utmaningarna. Vi accepterar inte den illegala annekteringen av Krim och vi anser att Minskavtalet måste följas för att lyfta sanktionerna mot Ryssland. Vi har samma syn på Syrien. Vi samarbetar i den internationella miljön, senast när vi bistod Sverige i att ta plats i FN:s Säkerhetsråd.

Finns det något slutmål med samarbetet?– Vi är överens om att inte definiera eller begränsa oss. Men jag har svårt att se att vi skulle gå in i en formell allians med varandra, men det finns mycket arbete att göra innan det.

Hur skulle du vilja beskriva den bilaterala relationen med Ryssland?– Vi har dialog och vi har avskräckning. Vi pratar öppet, vi möter dom och vi försöker lösa praktiska problem. Till exempel hade vi asylsökande som kom till våra två nordligaste gränsövergångar, men vi hade en dialog, vi kom överens och vi fick stopp på det.Läs artikel