Wallström: Läget i Östersjön har lugnat ner sig, hbl.fi

Spänningarna i Östersjön har lättat i någon mån, säger svenska utrikesministern Margot Wallström som träffade sin kollega Timo Soini (Sannf) i Helsingfors på torsdagen.

– Jag kan inte se att spänningarna skulle ha ökat och när det gäller vårt territorium har vi inte sett fler provokativa handlingar av det slag vi haft exempel på tidigare, sade Margot Wallström på en presskonferens efter mötet.

Hon konstaterade att det inte längre förekommit kränkningar av svenskt luftrum eller svenska vatten och att det inte förekommit incidenter med flygplan som flugit med avstängda transpondrar. Men i sommar ordnas igen flera stora sedvanliga militärövningar i Östersjöregionen samtidigt.

– Det blir en fråga om att hantera det så att vi kan minska på spänningarna och utföra dessa väntade och planerade övningar på ett rimligt sätt, underströk Wallström…

Utrikesminister Timo Soini är nöjd med att Sverige värmer upp relationerna till Ryssland.

– Det är bra att man samarbetar och umgås i regionen. Jag tycker det är väldigt smart att även om Sverige och Ryssland kritiserar varandra i aktuella frågor så har de ett längre perspektiv där de förstår att det här är en närregion där man måste komma överens. Vi har alltid trott på att upprätthålla en dialog med Ryssland även om vi varit i svåra situationer, sade Soini. Läs artikel