Utrikesminister Timo Soini: Ingenting hotfullt med amerikanska pansarfordon i Finland, svenska.yle.fi

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) säger att de amerikanska pansarfordon som kommer att delta i en militärövning i Finland senare i vår inte är tänkta att verka som ett hot. Finland ansvarar fortfarande för det egna försvaret, enligt Soini. Finland har ändå alltid haft en stark vilja att försvara sig, sade Soini när han gästade Yles morgon-tv på fredagen.

– Det finns inget hotfullt eller liknande med det här, som bilden i offentligheten har försökt frambringa.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) bekräftade under riksdagens frågetimme på torsdagen att det handlar om ett tjugotal bepansrade amerikanska Stryker-fordon som används för trupptransporter. Även amerikanska stridsflygplan av typ F-15C kommer att delta i militärövningen Arrow om ett par månader. Soini sade också att det amerikanska deltagandet inte sänder något speciellt meddelande till Ryssland.

– Finland bryr sig om det egna försvaret och upprätthåller prestationsförmågan. Inget annat budskap sänds till Ryssland.

Soini tillade också att samarbetet med USA har ökat men att Finland fortsättningsvis ansvarar för sitt eget försvar. Läs artikel