USA uppger att drönarattack i Kabul i augusti var ett misstag – tio civila dog, svenska.yle.fi

USA har enligt flera medier medgett att de har begått ett misstag då de i en drönarattack i augusti dödat tio civila i Afghanistan i Kabul. Attacken skedde endast några dagar innan den amerikanska militären lämnade landet.

Den 29 augusti utförde USA en drönarattack i Kabul där tio civila, en biståndsarbetare och sju barn, dödades. Det yngsta barnet var två år gammalt.

Pentagon uppger att det var ett misstag, rapporterar flera medier. Det här framkommer efter att en utredning gjorts efter drönarattacken i augusti. Enligt utredningen hade biståndsarbetarens bil, som var drönarattackens måltavla, kopplats till terrorgruppen Islamic State Khorasan Province (IS-K).

USA:s generallöjtnant Kenneth McKenzie beskrev attacken som ett tragiskt misstag och sa att det är osannolikt att familjen var associerad med IS-K eller var ett hot mot amerikanska styrkor, enligt BBC.

– Det var ett misstag och jag ber om ursäkt, sa McKenzie.

Tidigare hade amerikanska officerare sagt att drönarattacken riktats mot en självmordsbombare som tillhörde IS, och som de ansåg att utgjorde ett direkt hot mot Kabuls flygplats. Läs artikel