USA hade ”ingen aning” om vad de gjorde i Afghanistan, svd.se

USA mörkade sanningen om kriget i Afghanistan. Det visar tidigare hemligstämplade uttalanden som tidningen Washington Post tagit del av.

– Jag är inte förvånad, säger den svenska soldaten Johan Frejd som var i Afghanistan 2011.

I maj 2011 – bara dagarefter att Usama bin Ladin skjutits till döds av amerikansk militär och orosnivån eskalerat – reste svenska Johan Frejd till Afghanistan. Som en del av den stora Nato-insatsen som pågick i landet blev han tillfrågad att följa med som ställföreträdande skytteplutonchef för 30 soldater.

Uppgiften var att stödja afghanska regeringsarmen i dess dagliga arbete.

– Informationsläget för oss som arbetade operativt ute i landet var att vi bidrog positivt till säkerhetsläget. Men nu har man ju förstått att strategin för landets utveckling kanske inte var så lyckad, säger han till SvD.

Förra veckan publicerade tidningen Washington Post en stor granskning där det framgår hur amerikanska myndigheter systematiskt har förskönat och talat osanning om kriget i Afghanistan sedan det inleddes 2001.[…]

Flera av de intervjuade beskriver hur den amerikanska regeringen medvetet vilseledde allmänheten. Både det militära huvudkontoret i Kabul och i Vita huset ska upprepade gånger ha förvanskat statistik, enligt intervjuerna. Läs artikel