TT Nyhetsbyrån Iraks president fördömer USA:s flygangrepp, msn.com

USA säger sig ha angripit mål tillhörande Iranstödda milisgrupper i Irak.

Men bland de döda finns irakiska regeringssoldater, poliser och en civilperson, enligt landets militär – och president Barham Salih fördömer attacken.

”De upprepade kränkningar som staten utsätts för är en farlig och avsiktlig försvagning av dess förmågor och rykte, särskilt i en tid då Irak står inför enastående utmaningar på politiska, ekonomiska, finansiella och säkerhetsmässiga fronter. Dessa faror kan leda till kaos och att Irak misslyckas som stat, särskilt om säkerhetsupptrappningen fortsätter medan IS-extremister försöker återfå sin förmåga att hota den nationella säkerheten och medborgarnas säkerhet”, säger Salih enligt ett uttalande.

Pentagon håller fats vid att de amerikanska attackerna under natten till fredagen riktats mot fem vapenlager som används av Iranstödda milisgrupper. Angreppen beskrivs som ett svar på den raketattack som dödade två amerikaner och en britt på den internationella Tajibasen norr om Iraks huvudstad Bagdad i onsdags.

Ingen av de som dödats i USA:s motangrepp tillhör dock någon milisgrupp, enligt Iraks militär. I stället, uppger man, har tre irakiska soldater, två poliser och en civilperson fallit offer för flygattackerna. Civilpersonen var en kock som arbetade vid en flygplats som är under uppbyggnad utanför staden Karbala, där ytterligare en civilperson uppges ha skadats. Läs artikel