Sveriges militära närvaro i Mali väntas minska, sydostran.se

Regeringen ska den 14 oktober lägga fram propositioner om mandaten för Sveriges militära insats i Task Force Takuba och för FN-insatsen Minusma i Mali.

Sverige deltar sedan i våras med specialförband på omkring 150 man i den multinationella insatsstyrkan Task Force Takuba. Nuvarande mandat går ut den 31 december. […]

verige deltar samtidigt med omkring 220 soldater i Minusma. Regeringen väntas även föreslå en förlängning av mandatet för den styrkan. Det har hittills gjorts med ett år i taget.

Det pågår dock förhandlingar mellan riksdagspartierna om hur det mandatet ska utformas. Moderaterna vill se en ”exitstrategi” för Minusma-insatsen.

– Vi motionerade om det redan förra året. Vi menar att går man in i något så måste man ha någon slags idé om hur länge man ska vara där, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

Den svenska insatsen i Minusma har pågått sedan 2014. […]

De internationella insatserna i Mali och i omkringliggande länder har blivit alltmer ifrågasatt.

En orsak är landets instabila ledning. Mali har haft två militärkupper sedan augusti 2020. Det har också kommit rapporter om att nuvarande militärregim är på väg att anlita legosoldater från det ryska säkerhetsföretaget Wagner Group. Läs artikel