Sval Natodebatt på Åland – ”Det förvånar mig lite”, hbl.fi

Ett eventuellt finländskt Natomedlemskap har blivit en het potatis på fastlandet. På Åland är debatten desto svalare, men Staffan Bruuns krönika i fredagens upplaga av Ålandstidningen blottar olika uppfattningar av vad ett medlemskap skulle innebära för öarna.

– Debatten om Nato går inte het på Åland. Det förvånar mig lite. Den finns, men är inte så livlig, i alla fall inte från politiker. Det finns några före detta politiker som diskuterar det på till exempel Facebook men från landskapsregeringen är det tyst.

Det säger Jonas Bladh, tidigare chefredaktör på Nya Åland och numera politikredaktör på Ålandstidningen. […]

Hur det skulle bli med Ålands demilitarisering om Finland ansluter sig till Nato är miljonfrågan på den självstyrda, neutrala ögruppen. Journalisten och författaren Staffan Bruungör sin uppfattning tydlig i krönikan ”Dags att befästa Åland” (Ålandstidningen 4.3).

”Hur Finland i dagens läge ska kunna dribbla in sig i Nato utan att få en rasande Putin över sig är en verklig utmaning. Om det lyckas kan Finland som Natomedlem glömma Ålands demilitarisering. Ordet finns inte i Natogeneralernas vokabulär”, skriver han och fortsätter:

”Blir Finland utanför finns ännu större orsak att befästa Åland. Putin har nu, enligt Sauli Niinistö, slitit av sig fredsmasken och visat sitt kalla krigsansikte. Det gäller att anpassa sig till den nya Putin.”

Efter att Åland demilitariserades i mitten av 1800-talet har Åland befästs två gånger, under första och andra världskriget. Läs artikel