Stort övningsanfall har börjat på Gotland – ”Finnarna har den bästa utrustningen”, svenska.yle.fi

På Gotland pågår just nu Sveriges stora militärövning Aurora 17. Finländska försvarsmakten är med för att öva internationellt samarbete. Rekryterna jämför utrustning med varandra.

En granat har precis skadat tre rekryter. Finländsk sjukvårdspersonal försöker i fält rädda rekryterna. Det behövs mera blod och förband och hela situationen är lite kaotisk. Men det här är inte på riktigt, utan bara en övning som ska få den finländska och svenska försvarsmakten att bli bättre på att samarbeta.

– Svenskarna förväntade sig att vi har yrkesutbildad sjukvårdspersonal, men det har vi inte, och de här patienterna var svårt skadade. Med tanke på det klarade vi situationen bra, berättar fältsjuksköterska Annukka Harjuvaara då situationen är över…

Det finska kompaniet från Björneborgs brigad ska tillsammans med Gotlands 18:e stridsgrupp försvara ön. I den här övningen är fienden fyra amerikanska attackhelikoptrar.

– Jag trivs här. Det känns lite finare att vara utomlands än hemma. Intressantast hittills har varit att få träffa folk från andra länder och jämföra utrustningen. Finnarna har nog den bästa utrustningen, säger Jasu Ahonen, jägare från Björneborgs brigad. Läs artikel