Spända relationer mellan EU och Ryssland överskuggade Lavrovs och Soinis möte i Borgå, svenska.yle.fi

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och utrikesminister Timo Soini diskuterade bland annat Ukraina, Syrien och Nordkorea, uppgav ministrarna på en presskonferens på Haiko gård i dag.

Soini ansåg att mötet var bra trots att flera av frågorna som togs upp var svåra. Ministrarna diskuterade också regionala frågor och Soini konstaterade att utrikeshandeln mellan länderna har ökat liksom också antalet ryska turister i Finland, vilket är glädjande…

Soini framhöll att läget i Ukraina fungerar som en broms för en normalisering av relationerna mellan EU och Ryssland. Han sade också att Minskavtalet om Ukraina inte har framskridit på önskat sätt.

Soini säger att han vädjade till Ryssland att landet ska använda sitt inflytande i den här frågan…

Lavrov berömde president Sauli Niinistös initiativ att förbättra säkerheten inom flygtrafiken över Östersjön genom att göra det obligatoriskt för militärflyg att använda transpondrar som gör planen synliga för den civila flygledningen i länderna.

Lavrov sade att Ryssland har utvidgat det här förslaget om flygsäkerhet för stridsflygplan, men att Nato fram tills helt nyligen inte reagerat på Rysslands förslag. Enligt Lavrov har Nato meddelat att de är redo att förhandla om frågan. Läs artikel