Robert Sundberg: Det är sunt med ett ökat Natomotstånd, dalademokraten.se

Motståndet mot en svensk anslutning till militäralliansen Nato har ökat det senaste året. Anhängarna av Natomedlemskap har minskat. Det visar en mätning från Ipsos för Dagens Nyheter (6/1 webb).

Med det bröts trenden från ett till två år sedan, då andelen anhängare av Natointräde ökade och motståndet minskade. Jämfört med för ett år sedan har Natomotståndarna ökat, från 40 till 44 procent. Anhängarna till Natomedlemskap har minskat samma tid, från 35 till 31 procent…

Vi ser nu ett sunt Natomotstånd. För i en skala, där att vårt försvar nu stärks är första växeln, är den sista växeln möjligen ett Natomedlemskap. Dit är det långt.

Att Sverige klarat sig utanför krig i 200 år kan göra att många resonerar att det är fel att ändra på ett vinnande alliansfritt (och neutralt) koncept. Även om Sverige med EU-medlemskap och nya skrivningar inte längre är neutralt (och aldrig haft den neutralitet Schweiz har) eller alliansfritt (är i EU) skulle en Natoanslutning definitivt markera slutet på en 200-årig svensk hållning.

Med bara 31 procent anhängare av Natomedlemskap har de fyra borgerliga partierna, som är för det, för övrigt inte ens alla sina väljare bakom partilinjerna. Läs artikel