Regeringen bromsar mobilt bredband, Kristianstadsbladet

Regeringen har dragit i bromsen för det framtida mobila bredbandsnätet. Beslutet – som snabbt fick kritik från teleoperatörer – handlar om Sveriges säkerhet, enligt försvarsministern.(TT).

– Vi måste säkra att vi kan ha en bra kommunikation när det gäller försvar, säkerhet och allmän ordning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

I december skulle frekvensutrymme på det så kallade 700 MHz-bandet börja auktioneras ut. Markbunden digital-tv skulle få maka på sig till förmån för mobilt bredband och telefoni. Men efter att regeringen nu har beslutat att hålla på de åtråvårda frekvenserna ytterligare ett år blåste Post- och telestyrelsen (PTS) av auktionen…

Planerna för frekvensutrymmet har fått hård kritik från tunga myndigheter. Försvarsmakten, Polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har pekat på stora samhällsrisker.

Peter Hultqvist delar den bedömningen.

– Utvecklingen i vår omvärld visar att det är nödvändigt att vi gör det här, säger han. TT: Kan du vara mer specifik om vilka hot det skulle kunna finnas?

– Jag vill inte gå in på det, men däremot säga att det är nödvändigt att göra det här. Läs artikel