President Niinistö på Hanken: EU måste bli starkare, hbl.fi

President Sauli Niinistö bjöd åhörarna på Ekonomiska samfundets, Handelsgillets och Hankens gemensamma seminarium på en analys av global maktpolitik på onsdagseftermiddagen.

– Som ni vet har stormaktspolitiken kommit tillbaka. Vi har fyra spelare: EU, Kina, USA och Ryssland. Allt som gäller Syrien, Ukraina och Nordkorea beror på hur det här spelet går, även ekonomi och frihandel. Presidenten berättar att han förundrats över hur lugna marknaderna varit trots de senaste årens politiska turbulens.

– Mycket händer när amerikanska centralbanken eller ECB säger något eller trycker mer pengar, men inget händer när Kim Jong-Un skjuter ballistiska missiler. Det är bra att det är lugnt, det kan ha en positiv effekt på politiken i några länder. Om de ser att marknaderna är lugna tar de kanske det lugnt. Men en sak oroar honom.

– Det verkar som om EU ofta eller oftast saknas från de bord där man på riktigt fattar beslut om den globala framtiden. Vi behöver ett starkare EU.

Niinstö utvecklar sina tankar om stormaktspolitiken genom att betrakta världen från de olika makthavarnas synvinklar: Xi Jinpings, Donald Trumps, Vladimir Putins och EU:s.

– Xi har gjort det mycket klart att Kina och EU har mycket gemensamt, en silkesväg från Peking till Europa. Han ser Moskva och Putin men talar inte så mycket åt det hållet…

Själv säger sig Niinistö sig ha blivit överraskad när han mötte Putin i somras.

– Putin sa att ett starkt EU är viktigt för Ryssland. När jag pratade med kansler Angela Merkel sa hon att hon noterat detsamma – Ryssland vill samarbeta mer med Europa. Varför? Moskva är inte med på silkesvägen mellan Kina och EU. Alla vet att man vill vara med i en klubb som gör något bra tillsammans. Läs artikel