President Niinistö om Haavistos presskonferens med Lavrov: Bra prestation, hbl.fi

Utrikesminister Pekka Haavistos presskonferens med sina ryska kollega Sergej Lavrov får främst beröm.

Kommentarer från forskare och beslutsfattare efter utrikesminister Pekka Haavistos presskonferens under sitt möte med Sergej Lavrov i S:t Petersburg är positiva. Vid Utrikespolitiska institutet kommenterar forskaren Matti Pesu att Haavisto reagerade väl, bland annat på försök att slå en kil mellan relationerna till Finland och dem med EU.

– Lavrov kritiserade länge EU, men det eskalerade inte. Det var bekanta beskyllningar. Till Finland var inställningen artig – den bekanta Finlandsrelationen och strategin att slå in en kil. Haavisto var saklig, bestämd och helt klart väl förberedd. Reagerade bra och försvarade EU, skriver Pesu på Twitter.

Han tillägger att det inte är första gången Lavrov pikat EU under träffar med Finland, men att man undvikit att skälla på Finland. President Sauli Niinistö klassar också pressträffen som en bra prestation. Han noterar också att Lavrov var lugn. Mötet har varit i rampljuset särskilt på grund av den kritik som uppstod efter EU:s höge representant Josep Borrells möte med Lavrov.

– Utrikesministrarna står inför pressen i S:t Petersburg: Samtidigt som Lavrov är lugnare än tidigare, tog Haavisto upp allt det relevanta – en bra prestation! skriver Niinistö. Läs artikel