Nato och Ryssland visar makt i Svarta havet, nrc.nl

Google-översättning ( Utgivarna)

[…] Förra onsdagen seglade den brittiska HMS Defender från Odessa (Ukraina) till Batumi (Georgien) och korsade en kort tid kort territorialvattnet på Krim. Ur västerländsk synpunkt är dessa ukrainska vatten.

Ryssland tolkade den brittiska passagen som en provokation och försökte dra nytta av den offentligt. Moskva meddelade omedelbart att varningsskott hade avfyrats mot det brittiska skeppet och att flygplan hade släppt bomber i fartygets väg.

Den brittiska marinen förnekade att varningsskott hade skjutits eller bomber släppts och betonade att Defender hade uppfört sig i enlighet med internationella avtal. […]

Den brittisk-ryska frågan fick en intressant  uppföljning förra helgen när konfidentiella dokument från den brittiska flottan hittades vid en busshållplats i Kent. Några av dokumenten handlade om brittiska truppers möjliga närvaro i Afghanistan efter Nato-operationernas slut där. Andra tidningar handlade om förväntade ryska reaktioner om ett brittiskt fartyg seglade nära Krim. En förbipasserande hittade de klassificerade dokumenten och överlämnade dem till BBC.

Den brittiska flottan visste naturligtvis mycket väl att rutten skulle uppfattas av Ryssland som en provokation. Vapnen på fartygets däck var därför täckta med pressening och helikoptern var parkerad i fartygets hangar, enligt dokumenten. I början av förra veckan hade det brittiska militärmötet diskuterat uppdraget med namnet ’Op Ditroite’.

En av de frågor som ställdes vid British Forces Headquarters i Northwood var: ”Vad vet vi om en möjlig ’mottagningskommitté’ ”? Dokumenten visade att man ansåg att flytta från en defensiv hållning till ”operativ aktivitet” skulle leda till ”mer regelbunden interaktion” med de ryska väpnade styrkorna.

Britterna betraktade två rutter. En nära kusten och en sydligare på ett stort avstånd från kusten. Den obestridda vägen avvisades eftersom Ryssland kunde tolka bristen på provokation som en svaghet och / eller som bevis för att Storbritannien fortfarande accepterade annekteringen. Läs artikel