Brev till Ekots redaktion om militärövningar som Sea Breeze 2021 och andra

Vi publicerar här ett brev från en person till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Till Ekotsredaktion i Sverige Radio P1,

Varför anser ni att de stora militär övningar, som Sverige deltar i, inte ha ett ”nyhetsvärde”? Har vi en demokrati i Sverige?

NATOs överbefälhavare general Tod Wolters deklarerade redan för ett år sedan den 25 februari inför senaten att han var nöjd med hur de allierade hade blivit övertygade om faran med Ryssland. Det ansåg inte våra media eller Sverige Radio (SR) att ha tillräckligt nyhetsvärde för att rapportera om. Det visar sig att Sverige också har blivit övertygad om ”faran”. Sverige är ju neutral och är inte med i NATO, men deltar och har deltagit ändå i många av NATOs militära ”övningar”.

Den två veckors Arctic Challenge Exercise (ACE) som sedan 2013 hålls vartannat år antingen i norra Sverige, Norge eller Finland, hölls i år, ACE21,  i norra Sverige från den 7 juni till den 18 juni. Under ACE21 jobbade denna gång stridsflyg från 8 länder i stora sammansatta flygstyrkor där taktik och procedurer övades i en realistisk hotmiljö med simulerade luftvärnssystem. En ny generation stridsflyg och nytt planerings- och utvärderingsverktyg säkerheten främst – både i luften och på marken testades. Drygt 350 amerikanska deltagare från amerikanska 480th Fighter Squadron har varit på plats i Luleå redan från den 17 maj och från vecka 22 dessutom drygt 150 andra utländska deltagare i terrängen runt Jokkmokk och Vidsel. Norrbotten ansåg att det var en bra affär med så många gäster som bodde i Norrbotten! Försvarsminister Peter Hultqvist var på plats och sa att det är en säkerhetspolitisk viktig signal med tanke på läget i bland annat Ukraina och Belarus.

Av de stora Svenska tidningarna var det endast SvD som hade en liten notis om ACE21, medan DN och GP inte skrev ett ord. Även de föregående ggr har det inte publicerats/diskuterats mycket om dessa ”övningar”. SR Norrbotten var väl tvungen att berätta om denna militär övning på P4 Norrbotten. Även SVT lokalt Norrbotten hade ett inslag.  I övrigt har det inte sagts ett ord om denna händelse i radio eller SVT för resten av Sveriges skattebetalare.

Ukraina och USA har återigen 28 juni inlett en tvåveckors gemensam militärövning, Sea Breeze 2021, som syftar till att stärka säkerheten i Svarta havet. Omkring 5 000 soldater från över 32 länder från 6 kontinenter, både NATO, allierade och partners deltar med runt 30 fartyg och 40 flygplan. Sverige, Norge och Danmark deltar denna gång. Men, Finland, Benelux och Tyskland deltar ej i år i denna ”övning”. Övningen Sea Breeze har anordnats 21 gånger sedan 1997 i Svarta havet. Årets upplaga sker i en tid av ökade spänningar mellan västländer, försvarsalliansen NATO och Ryssland. Mera info om årets övning finns  här. Sverige har deltagit nästan varje år åtminstone från 2010 men hur många fler ggr Sverige har deltagit vet jag inte just nu.

Även denna stora militär övning som Sverige återigen deltar i har inte förtjänat uppmärksamheten av SR och SVT. Även här finns inte ett ord om Sea Breeze 2021 i GP eller DN. Reuters och TT’s magra text om denna stora farliga övning återges däremot i SVD, Hallands Posten, Sydsvenska, mm, men utan att ange att Sverige deltar. Den Neue Zürcher Zeiting hade ett inlägg, men ej ett flertal andre utländska tidningar, Le Monde, The Guardian, Frankfurter Algemeine, Handelsblatt eller de stora nederländska tidningarna.

Jag mailade till SR’s Lyssnarservice både om ACE21 och om Sea Breeze 2021 och de skulle vidare befordra det till dagens EKO. Tyvärr har ni ansett att dessa två stora internationella militär övningar i år inte har tillräckligt nyhetsvärde! Är det så att ni inte få lov att ge information till det svenska folket? Sverige är inte med i NATO men betalar sedan 2017 till ”NATO Strategic Communications Centre of Excellence” och har en analytiker från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap på plats.

Är Sverige en demokrati? I en demokrati är det en förutsättning att vi medborgare vet vad som pågår. Dessa militära övningar bekostas av ”oss”. Konflikterna mellan stormakterna angår oss också. Sveriges neutralitet verkar inte finnas kvar. Dessa ”övningar” är inte fredsbevarande insatser som vår armé skall ”hjälpa” med, det är en förberedelser för en krigssituation.