Kommunerna ska rusta för krig – men de vet inte hur, sydsvenskan.se

Regeringen ställer orimliga krav på att Sveriges kommuner ska skydda invånarna i händelse av krig. Det hävdar flera kommunala säkerhetsexperter. ”Det här kostar pengar som inte finns”, säger Jonas Hult i Malmö. ”Vi vet inte vad staten vill att vi ska göra”, säger Håkan Nilsson i Landskrona.

För ett år sedan beslöt regeringen att Sverige åter ska få ett civilt försvar. Den totalförsvarsplanering som gjordes under kalla kriget ska väckas till liv.

Häromdagen fick säkerhetscheferna i landets kommuner brev från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med krav på ökad krigsberedskap.
”Det ställer höga krav på… operativt tempo, beslutsfattande, informationsdelning, kriskommunikation, flexibilitet, robusthet och att hantera hemliga uppgifter”, heter det i rundskrivelsen…
De säkerhetsansvariga i Sveriges kommuner ser statens ökade krav som orealistiska. Den diskussion som hittills förts om höjd krigsberedskap kretsar helt kring militärt försvar.
– Det är olyckligt att kommunerna lämnats i sticket. Det är min personliga åsikt. Du får samma svar om du frågar mina kolleger i Stockholm, Göteborg, Eslöv eller Vellinge, säger Jonas Hult, säkerhetsansvarig i Malmö kommun.Läs artikel