Kommer Putin hit? Anders Persson, lindelof.nu

Varför har det svensk-ryska besöksutbytet på hög nivå avstannat? Frågan ställdes i går (torsdag) av förre ambassadören m m Sven Hirdman vid ett möte i Abrahambergskyrkans församlingshem där han talade om rysk kultur, historia, religion och politik. Det var första seminariet av tre under temat”Rysslands folk är inte våra fiender”.


Salen var nästan full av 50-60 nyfiket lyssnade pensionärer. Jag förde ivrigt anteckningar som till slut kom att omfatta fem sidor. Det låter kanske förmätet att jämföra sig med Hirdman, men nästan allt han sade stämde med mina egna erfarenheter av internationellt arbete, också i Ryssland.

Eftersom Redax inte blir glad åt långrandiga texter kan jag bara ge några glimtar ur Hirdmans spännande föredrag:

  • Sverige är det land i världen som har de äldsta relationerna med Ryssland. De går tillbaka till 700-talet med Rurik och vikingarna i Staraja Ladoga, ”Rysslands första huvudstad”.
  • Ryssarna lever i ett enormt rike, men är ett ganska homogent folk med små dialektala skillnader. Kommer man till Vladivostok i öster är den och människorna där inte mer exotiska eller ”österländska” än i Pskov i väster. Läs artikel