Kinesisk export överträffar förväntningarna, bulletin.nu

[…] Trots de hårdare sanktionerna från bland andra USA har Kinas export nått nya rekord, med en tillväxt på sensationella 18 procent förra året. Och fastän delar av Kina har varit stängda på grund av viruset, uppgår handelsöverskottet till mer än 500 miljarder dollar för 2020.

– Exporten till USA har varit fenomenal. Trumps bilaterala handelspolitik har helt misslyckats, säger Peter Ling-Vannerus.

Inte minst har Kina exporterat skyddsmateriel och läkemedel – bland annat har landet levererat en exportvolym av skyddsmasker som motsvarar 40 masker per person utanför Kina. Dessutom har man fortsatt stor export av bland annat hemelektronik, inredning och verktyg som används av amerikaner vid hemrenoveringar. […]

Den kinesiska Dual Circulation-strategin lanserades i maj förra året, och går ut på att Kina ska bli mindre beroende av utrikes marknader och teknologi. I stället ska den stora inrikesmarknaden driva utrikesmarknaden med kinesisk teknologi, vilket sätter den kinesiska konsumenten i fokus – särskilt medelklassen på 400 miljoner människor.

Kina strävar efter att bli en dominerande spelare inom solenergi, industriella robotar, medicinsk teknik och annan högteknologi. Redan nu dominerar Kina marknaden för solceller med en andel om 85 procent och landet fortsätter att göra framsteg på flera högteknologiska områden.

Exempelvis har det kinesiska bolaget Comac tillverkat ett flygplan av ”wide body”-modell, vilket innebär att kabinen har två korridorer mellan sätena. Planet är redan i luften för provflygningar. Men motorerna, som är svårast att tillverka på ett flygplan, är fortfarande utländska. Det beror bland annat på att chipp behövs i alla styrsystem till motorer, och på chippmarknaden är Kina en liten spelare. Landet har fem procent av marknaden, vilket kan jämföras med USA:s 45 procent. Läs artikel