Kina släpper in talibanerna i det diplomatiska finrummet, svenska.yle.fi

En högt uppsatt delegation från talibanrörelsen har i dag besökt Kina. Besöket visar att talibanerna lyckats bryta sin diplomatiska isolation samtidigt som rörelsen avancerar på marken i Afghanistan. […]

En delegation från talibanrörelsen inledde i dag ett besök i Kina och uttalandena från parterna tyder på att förhandlingarna förlöpte väl.

Den nio personer stora delegationen, som leds av den högt uppsatta talibanledaren mulla Abdul Ghani Baradar, träffade bland annat Kinas utrikesminister Wang Yi. Det kinesiska utrikesministeriet uppgav i dag att talibanerna kommer att spela en viktig roll både när det gäller att skapa fred i Afghanistan och i återuppbyggandet av det krigshärjade landet.

Talibanerna gav i sin tur säkerhetsgarantier till Kina.

‒ Det islamska emiratet försäkrade Kina att Afghanistans mark inte kommer att utnyttjas för hot mot Kinas säkerhet, sa talibantalesmannen Mohammed Naeem.

‒ De lovade i sin tur att inte blanda sig i Afghanistans interna angelägenheter utan att i stället hjälpa att lösa problem och skapa fred, tillade han.

Ett av Kinas mål med kontakterna till talibanerna är att säkra att Afghanistan inte blir en bas för separatister från landets uigurregioner.

Afghanistan och Kina har en kort, bergig och svårtillgänglig gräns. På den kinesiska sidan ligger gränsområdet i provinsen Xinjiang. Kina har kritiserats hårt för förföljelser mot uigurbefolkningen i just Xinjiang. På lång sikt kan Afghanistan också utgöra en viktig länk i Kinas ambitiösa infrastrukturprojekt ‒ ett bälte, en väg. Läs artikel