Hur aktivt ska Finland driva frågan om en försvarsallians med Sverige? svenska.yle.fi

Nu ska frågan upp till diskussion, uppmanar försvarspolitikern Ilkka Kanerva (Saml). Passar det inte med en försvarsallians, så är det bra att veta varför, anser han. Utrikespolitikern Erkki Tuomioja (SDP) säger att tanken är bra, men att det inte är någon idé att driva den, eftersom svenskarna inte vill.

Debatten om en finsk-svensk försvarsallians är igång i den finländska riksdagen. Men åsikterna går isär om hur aktivt Finlands ska försöka driva frågan om en försvarsallians med Sverige. Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva vill att diskussionen lyfts på bordet.

Det är inte första gången som Kanerva föreslår en försvarsallians mellan Finland och Sverige. Nu säger han att det viktiga inte är vad vi kallar det, men att det finns en plan för hur Finland och Sverige snabbt kan fatta beslut vid samma bord, om en kris eskalerar.

– Det handlar om en överraskande situation, som kanske inte handlar om ett traditionellt militärt hot, utan till exempel ett hybridhot. I en sådan brådskande situation, så skulle det vara bra att ha ett färdigt system för hur vi agerar tillsammans, så att vi inte behöver starta en sådan här diskussion från ruta ett, säger Kanerva.

Kanerva anser att behovet av ett statsfördrag mellan länderna är större nu, då hoten inte nödvändigtvis följer traditionella geografiska gränser.

– Ett hot för Sverige är att Finland råkar ut för en kris eller konflikt. Det är ödesdigert för Sverige. Det är lätt att se att det är till fördel för Sverige att försvara Finlands suveränitet. Gränsen för Sveriges försvar börjar inte vid Tornedalen, utan i nuläget är det längre bort. Det konstateras i våra underrättelselagar och samma filosofi finns i Sverige, har jag märkt, säger Kanerva. […]

Erkki Tuomioja, som är vice ordförande för utrikesutskottet säger att Socialdemokraterna i princip stöder samma idé som Samlingspartiet. Men hans huvudbudskap är att det är bättre att inte driva frågan aktivt, så länge det inte finns ett svenskt intresse för den.

– Vi vet ju alla att Sverige inte vill gå in för något försvarsavtal – det är uteslutet från deras sida. Men jag har sagt att för vår del kan det komma på fråga, om fem, tio eller femtio år. Uteslutet är det inte, men vi går framåt på ett pragmatiskt sätt som ökar trovärdigheten och resurserna för bägge länders försvar, säger Tuomioja.[…]

Men steget till en försvarsallians från svensk sida är långt, anser Tuomioja.

– Det är historiskt sett så att Sverige vill hålla fast vid sin alliansfrihet i alla riktningar. Det finns i det svenska dna:t sedan tvåhundra år. Det betyder inte att de inte skulle vara med om försvarsåtgärder, säger Tuomioja. Läs artikel