Hultqvist: ”Godkänn inte Krim som ryskt”, dn.se

Försvarsminister Peter Hultqvist varnar för att internationella krafter vill godkänna Rysslands annektering av Krim, vilket kan rubba världsordningen. För svensk del måste man vara förberedd på ”mörka scenarier” och Hultqvist understryker allvaret: ”Försvaret av Sverige är ingen hobbyverksamhet.”

Den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump har berömt Rysslands president Vladimir Putin. Allt fler röster hörs för att i praktiken acceptera Putins annektering av Krim i Ukraina, är något som Peter Hultqvist (S) varnar för.

– USA är en världsmakt som påverkar situationen på andra kontinenter och i andra länder genom sina beslut och initiativ. Trump har ju under valrörelsen aviserat väsentliga förändringar när det gäller den amerikanska hållningen till Europa och Nato, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– När det gäller världsordningen är det väldigt viktigt att vi inte får någon acceptans i efterhand av den ryska annekteringen av Krim. Den är i strid med internationell lag och rätt, rubbar den europeiska säkerhetsordningen och ifrågasätter det internationella regelverket i Europa och världen.Läs artikel