Försvarsminister Kaikkonen i USA: ”Inte just nu rätt tid för Natoansökan”, hbl.fi

Försvarsminister Antti Kaikkonen tog ställning i den svallande Natodebatten efter ett möte i Pentagon med sin amerikanska kollega Lloyd Austin. – Jag tror att man i Nato anser att det viktigaste nu är att hitta en lösning i Ukraina. Det är kanske inte rätt läge att skicka in en Natoansökan, sa Kaikkonen.

Antti Kaikkonens kommentar kom på en presskonferens med finska journalister i Washington DC. Han frågades om han är av samma åsikt som den svenska statsministern Magdalena Andersson, som tidigare i veckan skapade rubriker med ett uttalande där hon sa att ett svenskt Natomedlemskap skulle ”destabilisera den här delen av Europa”.

Kaikkonen sa att han inte bekantat sig tillräckligt noggrant med uttalandet för att kommentera det direkt, men han bedyrade vikten av det finsk-svenska samspelet i frågan.

– Finland och Sverige fattar sina egna beslut men det är mycket viktigt att vi håller varandra ajour om de diskussioner som förs i bägge länder. Jag håller mycket kontakt med min kollega Peter Hultqvist. Läs artikel