Försvarsanslaget ska öka till två procent av BNP, regeringen.se

Anslaget till det svenska militära försvaret ska öka till två procent av BNP. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist. […]

Statsministern konstaterade att Sverige är mitt uppe i den största militära upprustningen sedan 1950-talet, med återinförd värnplikt som en av åtgärderna.

– Mellan 2014 och 2025 kommer utgifterna för försvaret att ha ökat med 85 procent, med nuvarande försvarsbeslut, sade hon.

Till det kommer nu ytterligare förstärkningar, berättade statsministern. Redan innan Rysslands angrepp på Ukraina beslutade försvarsminister Peter Hultqvist om överläggningar med Försvarsberedningen för att stärka försvarets förmåga på kort sikt och regeringen kommer utöver detta ta beslut om ytterligare resurstillskott.

– Anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP. Vi ska nå dit så fort det är praktiskt möjligt. Det vill säga när det är möjligt att på ett effektivt sätt omsätta ökningarna i stärkt försvarsförmåga. Läs pressmeddelande