För frihet, säkerhet och den demokratiska livsstilen

Utgivarna

Malis valde president Ibrahim Boubacar Keïta störtades genom en militärkupp den 18 augusti förra året.

Utrikesminister Ann Linde skrev på twitter dagen efter kuppen att hon ”följer utvecklingen med oro”.

För Försvarsmakten var det dock business as usual:

”Vi följer utvecklingen noga på plats och som det ser ut nu kan vi fortsätta lösa våra uppgifter som vanligt. Det är inga svenska soldater som har påverkats av händelserna.” (Dagens Nyheter 19/8 2020))

Försvarsminister Peter Hultqvist sade ingenting. (Kuppen kommenterades på den här sajten.)

För mindre än en vecka sedan kom kupp nummer två.

Den 24 maj  avsatte militären landets president Ba N’Daou, premiärminister Moctar Ouane och försvarsminister Souleymane Doucourelandets och förde dem till en militärbas utanför huvudstaden Bamako.

När detta skrivs har inga kommentarer influtit från svenska regeringen om den nya kuppen. Försvarsmakten har kort meddelat: ”Vi håller oss informerade om vad som händer och är i kontakt med FN, EU och Frankrike om den senaste utvecklingen” (Dagens ETC 27/5)

I Danmark uppvisades en bred enighet i Folketinget bland de politiska partierna bara två dagar efter kuppen om att anta regeringens förslag att skicka specialstyrkor till Mali att ingå i Takuba-insatsen. Endast Enhedslisten röstade mot.

Tajmingen kan inte vara den bästa, särskilt som danska regeringen motiverade insatsen med att man måste bekämpa ”onda krafter som vill ödelägga friheten, säkerheten och den demokratiska livsstilen.”(forsvaretsforum.no)

Sverigedemokraternas riksdagsman Björn Söder har ställt en fråga till försvarsminister Peter Hultqvist om vilka konsekvenser den maliska militärens agerande får för de svenska militära insatserna inom Minusma och Takuba.

Liksom den danska regeringen har den svenska motiverat insatsen med terroristhot mot vårt land, stöd för upprätta en rättsstat med mera.

Det verkliga skälet har dock Hultqvist angivit: visa lojalitet med Frankrike.

Då spelar det mindre roll om det är en militärdiktatur vi backar upp.

Vi väntar på Hultqvists svar på frågan i riksdagen.