Finsk general: Sveriges våldsamma nedskärningar av försvarskostnader ett misstag , Katri Nisula/Sveriges Radio 2 februari

Finlands förra överbefälhavare av försvarsmakten, general Gustav Hägglund varnar Sverige för nedkörning av försvaret. Frågan om värnplikt borde enligt honom tänkas om.

Sverige reagerade starkt senaste vecka till det dystra utlåtandet om den globala politiska situationen som gavs av befälhavaren för den svenska armén . I sitt inlägg som läcktes för allmänheten jämför arméchefen nuläget med 1930-talet och varnade att Sverige kan vara i krig inom två år. Den numera pensionerade Gustav Hägglund som var länge överbefälhavare för den finska försvarsmakten anser svenska arméchefen ha rätt.

– Jag tror inte på ett världskrig men det är klart att det säkerhetspolitiska läget har ändrats. Inget kan uteslutas. Kosacken tar det som inte är fast. Om Sverige helt negligerar sitt försvar, kan det bli lockande att t.ex. nappa Gotland åt sig, bara för att demonstrera sin makt.

Gustav Hägglund är överens med svenske arméchefen om att det i nuläget finns likheter med 1930-talet. – 1925 skar Sverige kraftigt ner sitt försvar och sex år senare i Tyskland steg Hitler i makt.- Retoriken har blivit hårdare och framställer Ryssland och EU som motparter.

Gustav Hägglund anser att det var ett misstag att upphäva den allmänna värnplikten år 2010. – De senaste opinionsmätningarna visar att 70% av svenskarna skulle vilja återföra någon form av den allmänna värnplikten. Det skulle vara både sunt och förnuftigt.

Gustav Hägglund har ändrat sin ställning beträffande den västra försvarsunionen Nato.- Alla nya Nato-medlemmar har skurit ner sina försvar, och den vägen bör Finland inte följa.

Översättning från finska av Maylis Karjalainen