Ewa Stenberg: Inte mycket återstår av den svenska alliansfriheten, dn.se

Sverige är sedan i natt ett land som kallar sig alliansfritt och har ett försvarslöfte från världens största militärmakt. Frågan är nu vad beteckningen alliansfritt är värd efter att USA:s försvarsminister kallat oss allierad. Och vilka utfästelser Sverige har gett USA för att få löftet.

Natten till fredag träffades USA:s och Sveriges försvarsministrar. Efteråt höll USA:s James Mattis en pressträff med budskapet att USA ser Sverige som en vän och allierad. Om Sverige skulle angripas av Ryssland skulle vi få amerikansk hjälp.

”Amerika kommer inte att överge sina allierade och partners. Vi kommer att stå vid Sveriges och alla andra demokratiers sida. Sverige är inte en Natoallierad men det är ändå från vår synpunkt en vän och allierad”, sade James Mattis på DN:s Mikael Holmströms fråga…

Och det är svårt att tro att försvarsminister Peter Hultqvist inte gjorde några utfästelser under mötet med Mattis. Den amerikanske försvarsministern har ju krävt sina allierade i Nato på löften om högre försvarsanslag. Vad sade Hultqvist om en ökning av de svenska försvarsutgifterna? Diskuterades rentav de svenska planerna på att köpa luftvärnsrobotar, där ett amerikanskt system konkurrerar med ett franskt?

Talesättet om att det inte finns några gratisluncher gäller i hög grad också i säkerhetspolitiken. Läs artikel