EU ber Turkiet avstå invasion i Syrien, nsd.se

EU:s utrikeschef Federica Mogherini vädjar till Turkiet att inte inleda en militärinsats i områden i nordöstra Syrien som den kurdisk-arabiska alliansen SDF kontrollerar. Även USA har varnat för en intervention.

Den USA-ledda militäralliansen mot terrorrörelsen IS har länge stöttat SDF-milisen i kriget mot extremisterna, vilket har bidragit till att IS nedkämpats och drivits bort från stora delar av Syrien. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade nyligen att landet planerar en militär insats mot kurdisk milis.

Mogherini skriver i ett uttalande att en eventuell turkisk militärinsats i nordöstra Syrien kan underminera den USA-ledda alliansens och SDF:s insatser för att bekämpa IS och riskerar att ytterligare öka instabiliteten i regionen.

Pentagon varnade i onsdags för att varje ensidig militär insats i norra Syrien skulle vara oacceptabel. Oro har uttryckts för att amerikanska styrkor i regionen skulle kunna utsättas för risk vid en turkisk intervention, och att de två Natoländerna kan komma att hamna i skottlinjen för varandra.

SDF domineras av den kurdiska YPG-milisen, som Ankara likställer med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet. Läs artikel