Danske försvarsministern om landets DCA-avtal med USA – ”bygger på ömsesidig tillit”

Utgivarna

Danska partiet Enhedslisten har begärt svar på frågor om det försvarsavtal (DCA) som Danmark nu enligt uppgift skall ha slutförhandlat.

Vi har tidigare redogjort för svar på några frågor och nu har vi tagit del av ytterligare svar från minister Troels Lund Poulsen. Samtliga frågor har förtjänstfullt ställts av folketingsledamoten Trine Pertou Mach från Enhedslisten.

Dansk suveränitet

Hon tar upp frågan om dansk suveränitet och hänvisar till information om det kommande finska DCA-avtalet som innebär att suveränitet efterges, och frågar ministern om detsamma kommer att gälla för Danmark. Om så är fallet frågar hon om detta uppgivande av suveränitet är förenligt med dansk grundlag och om omfattningen av det är acceptabelt med hänsyn till grundlagens bestämmelser om demokratisk behandling av saker.

Svaret från ministern är att det på nuvarande stadium inte är möjligt att gå in på avtalets innehåll.

Krav på lagändringar

Det framgår av tidigare information från regeringen till Folketinget att ett avtal med USA om användning av militära anläggningar förväntas kräva lagändringar. Vilka lagändringar kommer att krävas?

Svar: Jag hänvisar till tidigare besvarade frågor. Som framgår av svaret kan jag inte på nuvarande tidpunkt gå in på innehållet i avtalet. Vilka lagändringar som kommer att vara nödvändiga för att genomföra avtalet kommer att närmare undersökas i samband med det lagförbredande arbetet och kommer att bero på den slutliga utformningen av avtalet.

Vidare svarar försvarsministern att regeringen före undertecknandet kommer att rådgöra med Utrikespolitiska Nämnden och inhämta Folketingets samtycke enligt grundlagen om det förväntas bli lagändringar.

Begränsningar för lagring av vapen

Kommer avtalet att innehålla begränsningar av vilka typer av vapen som kan komma att förhandslagras i Danmark?

Svar: Liksom tidigare gäller att det på nuvarande tidpunkt inte går att närmare gå in på innehållet i avtalet.

Jag vill dock slå fast att avtalet inte kommer att ändra den danska kärnvapenpolitiken. Danmark har en politik att inte tillåta kärnvapen på danskt territorium i fredstid. Den politiken ligger fast.

All verksamhet enligt avtalet skall respektera Danmarks folkrättsliga förpliktelser inom nedrustningsområdet som Ottawa- och Oslo-konventionerna mot landminor och klustervapen.

Tortyrförbudet och människorättskonventioner

Kommer regeringen att försäkra sig om att så kallade kombattanter som fängslas och tas i förhör på amerikanska baser behandlas i enlighet internationella konventioner och FN:s tortyrkonvention?

Svar: Jag hänvisar liksom i tidigare svar till att man på dansk sida i förhandlingarna om avtalet lägger vikt vid att det bygger på ömsesidig tillit och respekterar dansk suveränitet, dansk lagstiftning och Danmarks internationella förpliktelser som Den Europeiska Människorättskonventionen (EMRK).

En följdfråga var om Danmark har skyldighet att säkra effektiv efterlevelse av EMRK på de anläggningar som amerikansk militär kommer att få tillgång till?

Svar: Liksom i tidigare svar gäller att det på nuvarande tidpunkt inte går att närmare gå in på innehållet i avtalet.

Amerikansk personal och jurisdiktion

Är det danska eller amerikanska myndigheter som har jurisdiktionen vad gäller USA-personal som bryter mot lagen i Danmark, innanför eller utanför de anläggningar som man nu förhandlat om?

Svar: Liksom i tidigare svar gäller att det på nuvarande tidpunkt inte går att närmare gå in på innehållet i avtalet.

Tidsbegränsning för amerikansk personal?

Det norska avtalet innehåller en begränsning för amerikanska styrkors närvaro i landet på ett år åt gången. Det finska avtalet innehåller ingen sådan begränsning.

Kommer det danska avtalet att innehålla någon tidsbegränsning?

Svar: Liksom i tidigare svar gäller att det på nuvarande tidpunkt inte går att närmare gå in på innehållet i avtalet.

Kommentar till svaren

Genomgående är alltså svaret från ministern att man på nuvarande tidpunkt inte kan gå in på innehållet i avtalet.

Som vi kommenterat i vårt första inlägg om det danska DCA-avtalet är det locket på över hela linjen. Det är tydligt att den allmänna opinionen och det danska Folketinget inte i förväg ska få någon information om förhandlingarna eller ges möjlighet att debattera principerna för avtalet med avseende på till exempel så helt grundläggande frågor som dansk suveränitet och vad de amerikanska styrkorna får göra på danskt territorium. Uppenbarligen är avsikten att ställa opinionen och Folketinget inför fullbordat faktum.

Den danska regeringens inställning är att känsliga frågor om Danmarks suveränitet kan hanteras genom att parterna har gemensam ”tillit” till varandra.

För en småstat som skall förhandla med en stormakt om ett militärt avtal är det en aningslös hållning.

Det är samma slags hantering som den svenska regeringen ägnat sig åt när det gäller Sveriges DCA-avtal som även det ställer grundläggande frågor om Sveriges suveränitet och amerikansk militär verksamhet här i landet. Vi har utvecklat detta på den här sajten:

Sverige som bas för obehindrad amerikansk verksamhet?

DCA-avtalet: USA positionerar sig på svensk mark mot Ryssland.

Sverige en frontstat för Nato mot Ryssland

Vad som bör göras i detta läge är att så brett som möjligt informera om vad det svenska avtalet innebär och vilka risker som är förenade med det. Det är ett ödesdigert och strategiskt val som dominerande kretsar i det politiska etablissemanget drivit fram och ställer oss inför. Det är möjligt att pressa regeringen på klargöranden och svar på de mest riskfyllda och oklara skrivningarna i avtalet. Här har en medborgerlig opinion en given uppgift att fylla.