”Chockerande” behandling av Assange, nsd.se

Behandlingen av Julian Assange fördöms, och Storbritannien manas vidta åtgärder för att skydda Wikileaksgrundaren. Det säger det internationella advokatsamfundet IBA:s människorättsavdelning (Ibahri).

Kritiken kommer efter rapporter om tortyrliknande förhållanden i samband med rättsförhandlingarna om huruvida han ska utlämnas till USA. Bland andra The Guardian har skrivit om uppgifter från Assanges advokater om att han ”handfängslats elva gånger och klätts av naken två gånger” i samband med rättsdagarna i Woolwich Crown Court i London i februari.

”Det är djupt chockerande att en mogen demokrati” som Storbritannien inte värnar rättssamhället och skyddar individens rättigheter bättre, säger Michael Kirby, en av Ibahris ordförande, enligt en kommuniké.

USA anklagar Assange för 17 fall av brott mot landets spionagelagar och ett fall av förberedelse till dataintrång. Assanges advokaters linje är att utlämningsbegäran är politiskt motiverad och ett uttryck för hämndlystnad, efter Wikileaks avslöjanden kring amerikansk utrikespolitik.

Nästa förhandling är den 18 maj. Beslutet lär oavsett utgång överklagas, och processen väntas bli långvarig. Läs artikel