”Vem bär ansvar för att drömmen om Europa har bleknat?”, intervju med Tysklands utrikesminister Steinmeier, arbeterbladet.fi

…Niels Annen erinrar publiken om att Frank-Walter Steinmeier hade väckt en del medial och politisk irritation främst med blick på försvarsalliansens toppmöte i Warszawa i början av juli.

I fokus stod hans kritik om ”vapenskrammel” som ledde till att talespersoner för koalitionspartnern CDU klandrade honom som ”Putinversteher”.

Frank-Walter Steinmeier fastslår att de olika upprörda reaktionerna var en ganska ”intressant erfarenhet”. Han ångrar ingenting och framställer kärnan i sitt omstridda ställningstagande som ett ”upprop till förnuft”.

Att kritiken mot honom är omotiverad och obalanserad framgår inte minst av att han vid en rad tillfällen även hade hårdkritiserat den ryska annekteringen av Krimhalvön. Och det upprepar han även under mötet i Hamburg.

– Det var inte vilken stat som helst utan Russland – då i form av Sovjetunionen – som också har undertecknat Helsingsforsavtalet. Och denna historiska fredsprocess som bl a pådrevs av Willy Brandt och Egon Bahr stadgade inte minst två centrala principer. Och dit hör att man varken får kränka existerande gränsdragningar eller en annan stats suveräna rättigheter. Ett brott mot den regeln, kan vi inte minst som socialdemokrater självklart inte negligera, anser Steinmeier.
Till den andra sidan av hans politik hör ett fortsatt idogt arbete för en europeisk säkerhetsarkitektur.

Och i den målsättningen ingår sökandet efter fredslösningar i den rysk-ukainska konflikten. Läs artikel