USAs Patriotmissiler för Aurora 17, gp.se

…Kapten Thomas Harris står framför ett Patriotbatteri och säger:

– Vi är mycket tacksamma att få tillfälle att delta här. Det är en utmärkt möjlighet för oss att hjälpa våra partner och allierade i övningar och missioner. Vi har blivit extremt gott mottagna och alla är mycket vänliga. Maten är fantastisk. Han är från Houston i Texas, men hans bataljon är förlagd i närheten av Ramsteinbasen i Tyskland. 32 fordon ingår i hans Patriotbatteri.

– Vi är specialiserade på luftförsvar mot hot som taktiska ballistiska robotar och kryssningsrobotar.

– Vår resa från basen och hit tog två dagar över 140 mil. För oss är det viktigt för det ger oss möjligt att utvärdera hur lång tid det tar att komma på plats, bli stridsberedda och hur bra vi kan fullgöra vårt uppdrag.

Syftet med uppdraget i Sverige är, säger han, är att stödja de svenska väpnade styrkorna och bidra till att bygga upp den operationella förmågan.

De integreras med länkar för kommunikation, sensorer och vapen för att snabbt kunna välja det bäst lämplig vapentyp mot ett annalkande hot.

– Varje sekund räknas i den här kampen, säger Thomas Harris.
Från Göteborg går förbandet i konvoj till Östkusten för nästa fas i Aurora. Där ska de, i en taktisk miljö, testa allt de lär sig i Göteborg under den här veckan.
– Vi ser fram mot framtida samarbete och att få komma tillbaka hit, säger amerikanen.Läs artikel