USA:s militära närvaro kommer till Finland, iltalehti.fi

Google-översatt

Förhandlingarna mellan Finland och USA om det bilaterala försvarssamarbetet (DCA) är i ett framskridet stadium.

Republikens president Sauli Niinistö bekräftade på torsdagen vid föreningen för politiska journalister att det kommer att finnas en amerikansk militär närvaro på finsk mark.

– När vi har pratat mycket om behovet av att få Nato-förband till Finland eller Nato-närvaro leder DCA-avtalet till att det blir åtminstone någon form av USA-närvaro i Finland, säger Niinistö.

Iltalehti har redan rapporterat att avsikten är att förvara de amerikanska väpnade styrkornas vapen på Finlands territorium. Dessutom är basområden reserverade för amerikanerna.

USA förbereder bilaterala försvarssamarbetsavtal med Finland, Sverige och Danmark. Avtalet mellan Norge och USA är klart.

– Vi har ett bra läge såtillvida att både Danmark och Sverige förhandlar om samma eller samma typ av avtal. Vi håller strikt kontakt med dem, säger Niinistö.

Utrikes- och säkerhetspolitiska källor säger till IL att Finland har påbörjat en diplomatisk satsning för att placera finländare i Natos nya ledningsstruktur under Norfolks högkvarter. Norfolk ligger på USA:s östkust och är den största flottbasen i världen, men den har för närvarande inga markstyrkor.

Till en början är Finland med i Nato under Brunssums högkvarter, men det vill den finska ledningen ändra på. Brunssum ligger i Nederländerna. Finland vill ha alla nordiska länder under Norfolk. Den främsta anledningen är viljan att stärka Finlands relation till USA. Läs artikel