USA varnar Sverige om kärnvapenförbud, dn.se

Om Sverige skriver på FN-förbudet mot kärnvapen skulle det skapa problem i banden med Nato. Det säger USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison till DN. På tisdagen ska den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson möta Margot Wallström i Bryssel…

– Det är vårt hopp att våra starka partners Sverige och Finland inte skriver under konventionen. Jag vet att det studeras och hoppas att det inte skrivs under av någon som önskar ha ett partnerskap med Nato, säger USA:s nya Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison till DN och tillägger:

– En underskrift skulle vara mycket problematiskt med tanke på varje slag av partnerskap eller framtida relationer med Nato.

Ambassadörens svar till DN är första gången som en amerikansk regeringsföreträdare så här öppet avråder Sverige från att skriva på. Tidigare har budskapet förts fram diplomatiska framstötar och brev, bland annat av Hutchisons företrädare på posten. Margot Wallström sade i en inter­pellationsdebatt i riksdagen i fredags att den svenska linjen mot kärnvapen går att ”kombinera med samarbete med Nato, USA och andra länder som har kärnvapen”. Samtidigt efterlyste hon ”en rak dialog” med USA och Nato.

USA:s Nato-ambassadör understryker nu att hela Nato står bakom hennes linje:

– Vi vill alla ha en icke-spridning av kärnvapen. Men vi tror också att den starkaste avskräckningen är att vi har kapacitet att försvara oss. Avskräckning med kärnvapen är en hörnsten för vår Nato-allians. Avskräckning är det bästa försvaret mot utvecklandet av kärnvapen­kapacitet, framför allt i skurkstater som Nordkorea, säger Kay Bailey Hutchison. Läs artikel