USA berömmer Sverige och varnar för gasledning, svenska.yle.fi

Den amerikanska vice presidenten berömmer Sverige för gott ledarskap i den internationella flyktingdebatten under sitt besök i Stockholm. Den amerikanska vice presidenten Joe Biden besöker Stockholm som en sista etapp i Europa, efter flera officiella besök i Turkiet och de baltiska länderna.

En orsak till att han har valt att besöka Sverige är det kommande toppmöte om flyktingkrisen i New York i september, som USA och Sverige står värdar för tillsammans…

Efter att ha öst beröm över Sverige för att hålla fanan högt då det gäller både jämställdhet och mänskliga rättigheter, varnade Biden för att Europa kan bli alltför beroende av rysk energiförsörjning. Det här temat var också föremål för diskussion mellan Biden och Löfven. Det handlar i praktiken om hur EU ska ställa sig till bygget av gasledningen Nord Stream 2.

Det är ett jättelikt gasledningsprojekt som Ryssland planerar att bygga intill Nord Stream 1, som löper genom hela Östersjön till Tyskland. Biden sade att man egentligen inte borde blanda sig i någon annans beslut, men tillade:

– Det är en dålig ”deal” för Europa.

Biden sade att Ryssland ska ha en del av den europeiska energimarknaden, men att den ska vara ”mångsidig och konkurrenskraftig”.

Det är EU-kommissionen som ska fatta beslut om Nord Stream 2, men frågan väcker redan debatt i både Danmark och Sverige. Flera politiker och experter har oroat sig över projektet som sammanfaller med det skärpta säkerhetsläget i Östersjön. Läs artikel