USA agerar laglöst, Lars J Eriksson, Skånska Dagbladet

Ledare från den 19 juni

I amerikansk utrikespolitik är det alltför ofta som nävrätt får gå före folkrätt. Det är som om traditionen från Vilda västern lever kvar där det gäller att skjuta först och fråga sen.
I går sköt amerikanskt stridsflyg ner ett syriskt bombplan över syriskt territorium. Det är ett flagrant brott mot folkrätten att genomföra krigshandlingar inom ett annat lands gränser. Syrien är folkrättsligt en legitim stat även om det inte är en västerländsk demokrati utan under decennier varit hårt styrd av familjen Assad.
USA motiverar sin flygattack med att det syriska flyget var på väg att angripa oppositionella styrkor som får USA:s stöd. Men att stötta de olika militära grupperingar som angriper regimen kommer bara att förlänga det syriska folkets lidande och gynna IS närvaro i området.
Från början till slut har det amerikanska agerandet i Syrien varit en katastrof.

 Man bidrog till att skapa IS, har försett en rad oljestater med Saudiarabien med vapen som slussats vidare till IS och förlänger kampen mot IS genom att angripa den syriska regimen som tillsammans med sina allierade Ryssland och Iran är den enda militära kraft som kommer att kunna besegra IS. Läs ledaren