Tillsätt en oberoende Afghanistankommission! dagensarena.se

Pierre Schori

Efter USA:s och Natos militära nederlag i Afghanistan meddelar regeringen att det svenska deltagandet i det tjugoåriga kriget ska utvärderas. Enligt utrikesministern bereds nu former och omfattning för detta i regeringskansliet. (TT  9/11).

Centerns talesperson i utrikesfrågor Kerstin Lundgren tolkade utrikesministerns och försvarsministerns första information till riksdagen som att Försvarsmakten vill göra sin utvärdering och UD en annan. Hon underströk därför att hon vill se ”en parlamentarisk dimension” i utredningen. […]

I Expressen sa Hultqvist, att ”Vi har ju agerat med det internationella samfundet”. (Han menade då det trettiotal länder som deltagit, inte de 140 i FN-familjen som inte gjorde det). ”Vi är ju en liten nation i det här stora sammanhanget […] och vi kommer att agera på det sätt som övriga gör.” (USA nämnde han inte, ej heller Nato).

I GP lät det så här: ”Det finns alla anledningar att analysera och värdera USA:s strategi och tillvägagångssätt som legat bakom utmarschen ur Afghanistan. Men det är en sak som jag tror vi måste diskutera gemensamt mellan försvarsministrar i olika länder”.

Det var en smått surrealistisk beskrivning av det 20-åriga svenska deltagandet i kriget, summerade sajten Alliansfriheten.se. ”Sverige har inget ansvar, vi deltar i något som närmast är en FN-insats, en anonym koalition bestämmer allt”. Läs artikel