Tarja Halonen ångrar ingenting: Vi försökte bygga ett öppet Europa – men tyvärr misslyckades vi, svenska.yle.fi

Tarja Halonen tänker inte be om ursäkt för sin politik att odla vänskapliga kontakter med Ryssland. I dag är hon ändå besviken på hur det har gått. Hon är inte arg, men sorgsen.

Tarja Halonen uttalade sig på Åland, i samband med de så kallade Kastelholmssamtalen i regi av Ålands fredsinstitut. […]

Tarja Halonen tar som exempel Rysslands anslutning till Europarådet år 1996. Det var verkligen en positiv händelse, säger Tarja Halonen.

– Jag var mycket positiv, och tycker att jag hade goda skäl. Ryssland godkände då Europarådets principer om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Dessutom fick ju ryssarna möjlighet att besvära sig till Europadomstolen, vilket har lockat många anmälningar om ryska brott mot mänskliga rättigheter.

Medlemskapet i Europarådet gav en snabb positiv utveckling när Sovjetunionen säckade ihop.

– Då var vi på goda grunder optimistiska om att ryssarna också skulle hålla fast vid den linjen, säger Tarja Halonen. Men Ryssland har avvikit från den kursen.

Nu har Ryssland utestängts från Europarådet. Man har redan börjat diskutera till exempel ett återinförande av dödsstraffet i Ryssland, påpekar Tarja Halonen. Läs intervjun