Sverige kan göra mer för att rädda Iranavtalet, di.se

Frida Wallnor, ledarskribent på Dagens Industri

”Det är för Sverige och övriga EU mycket viktigt att Iran inte lämnar JCPOA. Instex är en viktig del av EU:s gemensamma ansträngningar för att bevara kärnenergiöverenskommelsen.”

Så löd UD:s pressmeddelande den 24 september 2020, som förklarade varför Sverige och Finland just blivit två av de nio statliga aktieägarna i Instex.[…]

Den svenska handeln med Iran har exempelvis nästintill upphört. 2017, innan USA:s uttåg, var Sveriges export till Iran 4,3 miljarder kronor. Förra året uppgick den till ynka 229 miljoner. Så ser det ut runtom i Europa.  Teheran har alltså blivit av med de ekonomiska incitamenten för att följa avtalet.

Ingen bör därmed vara förvånad över uppgifterna om att regimen, nu med den nya ultrakonservativa presidenten Ebrahim Raisi, återupptagit utvecklingen av landets kärnprogram. […]

Här kan faktiskt Sverige göra en insats. Med tanke på våra starka historiska handelsband till Iran, att 100.000 personer med iranskt ursprung bor här och att vi alltså tillhör Instex ägare borde det vara regeringens plikt att se till att Instex börjar fungera som det är tänkt.

Att se till så att svenskar och européer börjar handla med Iran igen. Läs ledaren