StenTolgfors ger ut Nato-bok

Sten Tolgfors ersatte Mikael Odenberg som försvarsminister i regeringen Reinfeldt år. 2007. Odenberg hade fått nog av utarmningen av det svenska försvaret. Tolgfors fullföljde utarmningen, och under hans ministerperiod avskaffades den allmänna värnplikten. Han avgick i förtid 2012 som en följd av Saudi-affären.

Tolgfors har i dagarna kommit ut med boken Sverige i Nato på Timbro förlag.

Att Tolgfors, såsom Odenberg berättat, fick smeknamnet ”tomhylsan” är inte riktigt rättvist. Det är ju som att hoppa på en stackars budbärare men glömma bort vem som sänt honom och är ytterst ansvarig för det illavarslande budskapet. Ansvarig var regeringen Reinfeldt med tunga statsråd som Fredrik Reinfeldt själv, Anders Borg, Carl Bildt och Jan Björklund i spetsen.

Tolgfors argumenterar i boken för svenskt medlemskap i Nato. Han har med många i sådana sammanhang förekommande argument. För att understryka deras tyngd citerar han gärna ”auktoriteter” såsom Mike Winnerstig och andra.

Men Tolgfors var faktiskt försvarsminister under en rätt lång period. Han borde ha något vettigt att berätta om den perioden, som vi kan lära oss av; en period under vilken han bidrog till att ytterligare underminera Sveriges försvarsförmåga.

Därav ser man knappast några spår i boken.