Stärk försvarsförmågan i norr, nsd.se

Olof Abrahamsson

[…] I ett brev till Hultqvist framhåller kommunalråden i Boden, Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå och Jokkmokk att regering och riksdag bör beakta den säkerhetspolitiska och militära utvecklingen i Arktis mer än hittills. De påpekar att Ryssland ökar sin militära verksamhet med övningar och förband som sätts upp i Sveriges närhet.

Därför framhåller de att försvaret av norra Sverige behöver förmågan att kunna verka i en subarktisk miljö vintertid och att Hultqvist bör ta initiativ till en Stridsskola i Norr.

Hultqvist uttrycker sig försiktigt positivt om det norrbottniska initiativet.

”Jag är tacksam för förslagen från Boden och de andra försvarskommunerna i Norrbotten och noterar dem. Boden med Norrbottens regemente och Artilleriregementet är och kommer att fortsätta att vara ett viktigt nav i Sveriges försvar”, säger han till NSD 31 januari.

Förhoppningsviskan förslaget om Stridsskola i Norr nu diskuteras på allvar i överläggningarna med övriga riksdagspartier inför arbetet med regeringens kommande försvarsproposition.

Rimligen borde fler se vikten av en sådan investering. Arktis är en superstrategiskt intressant region. Området rymmer 30 procent av världens oexploaterade gasresurser och 13 procent av jordens outnyttjade oljetillgångar. Läs ledaren