Staden hotas med sanktioner – på grund av Nord Stream 2, sverigesradio.se

Sassnitz – orten som de flesta svenskar mest känner som en angöringsplats för Tysklandsfärjan på väg mot kontinenten – har kommit i kläm mellan stormakternas konkurrerande intressen.

Det hela började med ett brev, poststämplat i USA:s huvudstad Washington D.C.

Frank Kracht har fått ett brev. Borgmästaren i Sassnitz håller de tre sidorna i sin hand, de har amerikanska senatens brevhuvud: United States Senate står det med snirkliga bokstäver. Bredvid finns diariets noggranna stämpel: inkommet 6 augusti 2020. Brevet är egentligen inte riktat till honom, utan till hamnbolaget, men eftersom hamnen till 90 procent ägs av staden och han är borgmästare, hotas inte bara hamnbolaget utan också han personligen av de tre brevskrivarna, med, som det står, juridiska och ekonomiska sanktioner ämnade att krossa.

– Det är ett allvarligt hot, det är utpressning, så gör man inte vänner emellan, säger Frank Kracht.

De tre republikanska senatorerna, som alla står president Donald Trump och den amerikanska naturgasindustrin nära, hotar honom med hårda sanktioner. Inreseförbud till USA, frysning av eventuella tillgångar där, men också problem med något så grundläggande som att betala med kreditkort väntar, OM inte Sassnitz genast slutar bistå det omstridda bygget i vattnet utanför staden, gasledningsprojektet Nord Stream 2. Läs artikel