Splittrat G20 nådde mager enighet om klimatet och handeln ‒ ”Vad behöver vi G20 för?”, svenska.yle.fi

Spänningarna inom både handels- och geopolitiken har ökat ytterligare, konstaterar G20-gruppen i slutdeklarationen från toppmötet i Osaka i Japan.

Deklarationen innehåller som vanligt en rad löften och målsättningar, men det är ont om nya utspel. Formuleringarna är ofta vaga. Till exempel manar deltagarländerna till fria, rättvisa, icke-diskriminerande och öppna marknader. Det är ingen hemlighet att medlemsländerna har skilda syner på vad till exempel rättvis handel betyder.

Gruppen är annars också splittrad. USA och Kina utkämpar ett handelskrig och amerikanerna är på kollisionskurs med Europa om bland annat klimat och handel.

Rysslands president Vladimir Putin inledde sitt toppmöte med att säga att liberalismen är en föråldrad modell vilket väckte en förväntat hätsk motreaktion från EU. […]

Splittringen i klimatfrågan kommer inte att försvinna från geopolitiken. Under de närmaste åren kan tvisterna bli ännu mer svårlösta då USA är ordförande för G7-toppmötet och oljelandet Saudiarabien är värd för nästa G20-möte.

Även om mötet till slut kunde enas om en slutdeklaration så var det de många bilaterala samtalen, speciellt mötet mellan Trump och Xi, som dominerade nyhetsutbudet från Osaka. Det väcker frågor om hela G20-formatets framtid.

‒ G20 skapades för att vara ett samarbetsforum och nu kan man mycket väl ställa frågan om vi nu nått en punkt där G20 inte längre kan uppfylla sin uppgift, säger Thomas Bernes vid Center for International Governance Innovation. Läs artikel