Snabba ryck behövs för att få försvaret på fötter igen – ministern besökte Östersund, intervju med försvarsminister Peter Hultqvist i LT

…Peter Hultqvist har tidigare träffat en uppgörelse med delar av alliansen som ger Försvarsmakten ett tillskott på 10,2 miljarder kronor på fem år.

Möjligheten att återinföra svensk värnplikt utreds. Vad är det som gör att du ser det behovet? – Vi har hel- och deltidsanställa soldater och vi klarar inte att få den förbandsuppfyllnad som är nödvändig för de här personalkategorierna.

– De kalkyler som avskaffandet av värnplikten byggde på håller inte. Vi måste så snabbt som möjligt kunna bygga en organisation där vi har hela, fulltaliga och övade förband, säger Peter Hultqvist. Utredningen om värnplikten presenteras i slutet av augusti. Han vill inte föregripa den med synpunkter på hur många som behöver tas in varje år.

– Den handlar om vi dels kan ha en professionell organisation som i dag, i kombination med värnpliktssystem. Det har dom i Norge och Danmark och vi tittar på hur deras system fungerar, säger Peter Hultqvist. – I första hand handlar det om att uppnå uppfyllda förband på det som redan är beslutat. Läs intervun